Ekologicky každý den | 3

Krásné pondělí,
venku nám začíná krásné jaro, tak doufám, že vám sluníčko dělá také takovou radost jako mě. Sotva se oteplilo, lidé už vyrážejí na procházky do přírody a já tady mám dnes pro vás další díl ekologicky každý den, aby nám ta příroda zůstala pořád tak krásná, jako (zatím ještě) je.



Dnes bych se ráda zaměřila na plasty v domácnostech. Spousta lidí říká, že vyhnout se plastům je dnes nemožné, což bohužel z části pravda je a z části není. Do plastů se dnes bohužel balí nebo se z nich vyrábí už úplně všechno, ale kdo chce, může plastům říct "ne" a žít bez nich, ale musíme pro to něco udělat - vystoupit ze své komfortní bubliny a hledat způsoby a náhrady za věci z plastu. Od úplných drobností až po velké věci.
  • Květináče - vyměnit plastové za dřevěné nebo skleněné
  • Kolíčky na prádlo - plastové vyměnit za dřevěné
  • Misky - opět namísto plastových začít používat keramické, skleněné nebo dřevěné
      A spousta dalších věcí, u nichž plast můžete vyměnit za ekologičtější alternativu, například rámečky na fotografie nebo ramínka na oblečení.

Dřevo se rozloží, sklo se recykluje, ale některý plast se už bohužel recyklovat nedá. Krásný příklad je vánoční stromeček - živý se ozloží a nevytvoří žádný odpad, umělý se nerozloží nikdy.



Další typ, jak se můžete plastům v domácnostech vyhnout, jsou bezobalové obchody nebo zdravé výživy a obchody podobného zaměření.

V bezobalovém obchodě nakoupíte do svých nebo půjčených obalů, což je úplně nejlepší, protože tak neprodukujete žádný odpad, nebo ve zdravých výžívách se alespoň snaží balit do jiných materiálů než plastů - většinou.

Pokud nemáte blízko domova nějaký "bezobaláč", můžete vyrazit na trhy, kde podobně můžete ovoce a zeleninu nakoupit do svých obalů.

Nakupovat bez obalů nebo s lépe recyklovatelnými obaly ale jde i v supermarketu - tam si ovšem, co se vlastních obalů týče, ve svém obalu můžete odnést pouze zeleninu nebo pečivo. Můžete si ovšem potraviny vybrat od jiné značky v jiných obalech (např. jogurt v plastovém kelímku-jogurt ve skleněném kelímku) a kupovat ty.



Plast je všude kolem nás a já osobně jej beru jako největší hrozbu. Je jich moc a jsou opravdu všude - v lesích, mořích, na polích, ulicích... V mořích už hrozí dokonce i planetární krizí. Je spousta případů denně, kdy mořští živočichové umírají, protože mají v těle plasty - protože je snědli.

Země nás všechny stvořila a dala nám domov. Bohužel, dnešní doba k ní moc vděčná není, ba naopak. Znečišťujeme oceány, kácíme lesy a svým chováním ohrožujeme a ničíme nejen planetu, ale i zvířata. A to mi moc fér nepřijde.

Přeju vám krásný týden a prosím vás - myslete na tu naši planetku a chovejte se k ní ohleduplně. Dlužíme jí to víc než si myslíme.



Fotky jsou z Bulharska.

Komentáře

  1. Super, jen ty plasty v domácnosti jako kulíky, misky a tak, to bych řekla, že nevadí, protože se denně nevyhazují a vydrží x let. Ale chápu, že když se jednou rozbijí, je lepší, když se dají snáze zrecyklovat. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Alíku musíš nyní potvrdit souhlas uchováním osobních údajů. Momentálně máš zatoulanou hodnost, ale tyto účty se brzy smažou.
    Tak se zkus přihlásit, ať nezmizíš :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda,když zanecháte komentář ♥

Oblíbené příspěvky