Jak být více produktivní | Rady a tipy

Určitě se to stalo každému z nás. Občas zkrátka nevyjde všechno správně, nestíháme, nejsme ve "své kůži" a promarníme celý den. Co když ale takových dnů přibývá, lenivíme a marníme svůj čas u telefonů v posteli nebo brekem do polštářů? V dnešním článku vám předám pár rad a ukážu, že den nemusí mít 120 hodin, abyste všechno stihli. Tak pojďme na to!

1) Co můžeš udělat hned, neodkládej na později

Když víš, že něco musíš udělat, udělej to hned. Uvidíš, že se pak budeš mnohem méně stresovat a budeš mít mnohem více volného času. Využívej každou volnou chvíli efektivně - uč se, uklízej, plánuj, dělej věci, které potřebuješ. I za půl hodiny se dá stihnout spousta věcí.


Tip : Udělej si to-do list! 

Každé ráno / večer si sedni a napiš seznam na následujcí den - tvé povinnosti, úkoly i volnočasové aktivity. Postupně si úkoly odškrtávej, až je budeš mít všechny hotové. Budeš mít skvělý přehled o svém dni - za den se dá stihnout velká spousta věcí, jen si to umět naplánovat.



2) Když pracuješ, dej mobil stranou

Když se máš učit, nebo dělat nějakou jinou důležitou práci, nech telefon bokem. Vypni Wi-fi/data a schovej ho, abys na něj neviděl. Zavři se do pokoje / kanceláře a dej veškerou svou pozornost práci, která ti leží na stole. Uvidíš, že tak budeš mít všechno mnohem rychleji a kvalitněji hotové.

Téměř více než 70% lidí si u sebe nechává telefon, když se učí nebo pracuje. Možná proto slyšíme na každém rohu, jak někdo něco neumí nebo nestihl. A do které skupiny lidí patříš ty?

3) Neustále se uč novým věcem

Neboj se ptát a neboj se požádat zkušenější o radu. Uč se, vzdělávej, rozvíjej, získavej větší přehled o světě a jeho možnostech. Zkoušej nové věci a poznávej sám sebe, buď kreativní! Překračuj hranice své komfortní zóny a sám zjisti, co všechno dokážeš, když budeš chtít.

Důvod - proč mám produktivní? Proč mám vůbec něco dělat?

Proč? Pokud si pokládáš zrovna tuhle otázku, asi se stále ještě hledáš a moc nevíš, co od života chceš. (A nebo od něj jednoduše nechceš nic.) Najdi směr, svou vlastní cestu, něco čeho chceš dosáhnout. Něco, co naplní tvůj život a pro co budeš mít důvod tohle všechno dělat. Může to být cokoli, pokud to splní jednu jedinou podmínku - budě tě to naplňovat a činit šťastným.
Nehledej cíl, ale cestu. Do cíle dojdeš a zastavíš se, na cestě jsi pořád.
Úspěch je cesta, ne cíl.
A co je dle mého úspěchem v životě člověka jako takového? Být šťastný a milovat to, co děláš.

Tip : 

 Na začátku každého měsíce si napiš krátký seznam věcí, které chceš v daném měsíci zrealizovat, vyzkoušet, dosáhnout. Na konci každého měsíce si s tímto seznamem udělej krátkou rekapitulaci, kam ses posunul, co jsi dokázal, podívej se co se třeba nepovedlo a zjisti proč. 


4) Nevzdávej se s prvním neúspěchem

Ne vždy všechno vyjde tak, jak si naplánujeme a jsou zkrátka věci, které neovlivníme. Nauč se tyto skutečnosti přijímat. Změň věci, které můžeš změnit a vymysli jinou alternativu za ty, které změnit nemůžeš. Jedním neúspěchem život nekončí. Ano, může tě to mrzet a můžeš být z toho smutný, ale pamatuj, že nehledě na to, kolikrát tě život dostane na kolena, musíš vždycky vstát a být ještě silnější než předtím.  Síla vítězů spočívá v nezlomené vůli.
Ne všechno prostě jde stihnout. Někdy přijdou chvíle, kdy by ses  mohl rozkrájet a stejně nestihneš všechno, co bys chtěl. Přijdou dny, kdy se budeš muset mezi něčím rozhodnout  a něčemu dát přednost. Netrap se  tím, všechno chce čas, trpělivost a pevnou vůli. Časem si sám rozhodneš své priority, sám se rozhodneš, co je pro tebe důležité. A když někdy šlápneš vedle - chybami se člověk učí a posouvá dál.


 Doufám, že vám můj dnešní článek pomohl, motivoval vás a nakopnul k tomu žít život, jaký chcete. Všechno jde, když se chce. Mějte se krásně a těším se zase příště. Radka.

Komentáře

  1. Nejspíš už jsem si o produktivitě a efektivitě načetla tolik věcí, že mě v tomto článku nic nepřekvapilo, nicméně pěkně jsi to shrnula. Nakonec ale i když to člověk všechno zná, nejdůležitější je, jestli rady dokáže aplikovat a udržet si své snažení dlouhodobě.

    OdpovědětVymazat
  2. Pekne zhrnuté. Tiež už som v tejto problematike načítaný, takže nič nové, väčšinu mám vyskúšanú, niečo mi funguje viac, niečo menej. Každý si musí povyberať to svoje :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda,když zanecháte komentář ♥

Oblíbené příspěvky