Ekologicky každý den

Často, když se kolem sebe podívám, je mi smutno. Ne ze škaredého počasí, samoty nebo školy, ale z toho, jak moc člověk svou činností ovlivňuje a ničí přírodu namísto toho, aby ji chránil. Jak se lidé a celá dnešní společnost chová k té naší stvořitelce, naší matičce přírodě. K přírodě, ze které jsme všichni vzešli.



Neříkám, že všichni, ale bohužel velká většina ano. Velká většina společnosti se k přírodě chová neohleduplně. Protože je to pohodlný. Je neskutečně pohodlný si žít a nebrat ohled na ostatní. Jenže to je špatně.
V dnešním článku bych vám ráda napsala pár bodů, jak alespoň trochu to té naší milované přírodě ušetřit a zároveň vás ráda alespoň trochu inspirovala nevzdávat se. Ve svém okolí možná budete jediní a ostatní vás budou považovat za blázny, ale každá věc, každý člověk se počítá. Zároveň doufám, že toto není poslední článek s touto tematikou a každý měsíc v následujícím roce přidám další článek "Ekologicky každý den" s dalšími body.
Dnes tady najdete 8 základních bodů, které jsou asi obecně známé. I tak ale doufám, že se vám bude líbit a najdete zde třeba i něco nového.



PETlahve

PETlahve bych si i trochu dovolila nazvat "strašákem" dnešní doby, protože jsou snad úplně všude. Na ulici, v lese, podél silnic i mezi řepkou v poli.
Někdo by možná řekl, že vyhnout se jim dnes nejde a musíme se s nimi sžít. Omyl. A jak velký.
Jsou lidi, kteří si ve škole/práci každý den koupí pití, každý den do nové PETlahve. Pak jsou tady lidi jako já, kteří celý školní rok používají jednu PETlahev a pak jsou tady lidi, kteří tu PETku nepoužívají vůbec a mají lahve skleněné. K tomu sklu bych se ráda v blízké době dopracovala.
Víte, pokud budete chtít, tak za ten rok nemusíte tu PETku koupit ani jednu. Stačí si nosit své pití z domu.

Látkové tašky

Kdo by dnes neznal látkové tašky. Úplně se s nimi roztrhl pytel a jsou dnes již nedílnou součastí řady outfitů. Já mám vždy u sebe v tašce jednu složenou, kdyby náhodou. Nemusím pak zbytečně kupovat igelitky, které se pak doma stejně jen hromadí a jsou k ničemu.


Bavlněné sáčky na pečivo

Parádní věc. Proč každý den používat tucet dalších nových mikrotenových sáčků, když můžu mít dva krásné, balvněné, které se navíc neroztrhnou?
Velký výběr ručně dělaných bavlněných sáčků najdete na www.fler.cz .

Bazary

Že máte plné skříně věcí, ale neustále vám něco chybí? Udělejte pořádný úklid! Vše vyndejte ze skříní a proberte, určitě najdete velkou spoustu věcí, o kterých jste už dávno zapomněli, že je vůbec máte. Že máte spoustu věcí co nevyužijete, ale jsou jako nové, nebo dokonce jsou nové? Pošlete to dál! Za sebe mohu například doporučit www.vinted.cz nebo www.letgo.cz . Zbavte se věcí, které vám překáží ale někomu jinému schází a ještě si vydělejte nějakou tu korunku! A proč zde nezačít sám nakupovat? Kolikrát zde najdu parádní nové věci za směšné peníze. Tak hurá do toho!

Elektrospotřebiče

Opravdu musí celý den hrát televize, i když ji nikdo nesleduje? A musí se hodinu svítit v kuchyni, když se celá rodina dívá v obýváku na pohádku?
Naučme se trochu šetřit. Nejen přírodu, ale i peněženku.


Chození pěšky

Opravdu musíme jezdit i ty nejkratší cesty autem? Proč se trochu neprojít?
Doprava znečišťuje ovzduší, prostředí, ve kterém žijeme. Všechny látky z ovzduší dýcháme a usazují se v nás, proto bychom se měli všichni alespoň trochu nas sebou zamyslet a začít využívat trochu více veřejné dopravy a našich nohou. Ulehčit tak trochu tomu ovzduší. Našemu společnému ovzduší.
Koho chůze nebaví a má s tím docela problém, tomu doporučuji si stáhnout krokoměr. U mě zapůsobil na 100%.

Plýtvání jídlem

Když vidím ty tuny vyhozených jídel na skládkách, skutečně mě z toho mrazí. Kolik lidí po světe trpí hlady a přesto  se toho tolik vyhodí! Proč lidé nekupují jen to, co ví, že skutečně dokážou spotřebovat?
U nás doma se nikdy nic nevyhazovali ani nevyhazuje. Co se nesní, dá se zvířatům. Nenakupují se hory jídla, jen protože byly ve slevě, ale kupuje se jen skutečně to, co se potřebuje.
Určitě i u vás doma se někdy najde nějaké to staré pečivo, které už se zkrátka jíst nedá. A proč to vyhazovat? Pokud chcete říct, že bydlíte v paneláku a nemáte to jakému zvířetí dát, neomlouvá vás to. Kachny a řeka jsou snad v každém městě.
Nakupujme s rozvahou. Ušetříme tím tolik vyhozeného jídla i peněz.


Plasty

Plasty jsou snad nejhorší odpad. Je jich tolik, jsou všude a jejich recyklace není jednoduchá a ne vždy jde plast recyklovat!
Tím bych chtěla k závěru říct, že je dobré snažit se plastům vyhýbat. Pokud to půjde kupovat věci bez plastových obalů a vyměnit je za BIO materiály, které šetří naši planetu. Jde to. Chce to jen chtít.


My potřebujeme přírodu ale teď potřebuje i ona nás. Potřebuje naši lásku a ohleduplnost k ní. Teď, víc než kdy jindy.


Fotky jsou moje, z Českého Švýcarska. Zajeďte se tam někdy podívat. Je tam krásně.

Komentáře

  1. Skvele si to zhrnula!
    Je super, že sa nájde niekto, kto sa o naše prostredie záujma. Určite tvoje rady využijem, minimálne sa o to pokúsim! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za krásný komentář! Jsem ráda, že se článek líbí a nějak inspiruje. Každá dušička se počítá! :)

      Vymazat
    2. Skvělý článek, sama se taky snažím o minimalismus a šetření prirody. Ale největší šok pro mě byly plasty v Thajsku. Všude, vsechno zabalit radši ještě do jednoho pytlíku. Tak doufám, že postupně lidí na cele zeměkoulil pochopi :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda,když zanecháte komentář ♥

Oblíbené příspěvky