Ekologicky každý den | 2

Krásný víkend vám všem,
dnes tady pro vás mám dalších pár typů pro to, jak žít každý den alespoň o trochu více ekologicky a pomoct tak té naší, zatím stále modré, planetě.



Bavlněné odličovací tamponky

To je věc! Nejen, že nevytváříte odpad, ale šetříte i svou peněženku. Bavlněné odličovací tamponky totiž můžete používat do rozthání. Na www.fler.cz seženete spoustu provedení za různé ceny. Mě se například podařilo ulovit 10 kusů za 85 Kč. A to se vyplatí.

Náplně do propisek

Když vidím, kolik lidí v mém okolí si kupuje jednorázové propisky nebo propisku hned po vypsání vyhazuje, jsem až v šoku, kolik lidí neví, že se náplň do propisky dá vyměnit. Kupme si tedy 2 propisky s vyměnitelnou náplní a používejme je, dokud to půjde. Vytvoříme tak daleko méně odpadu. Navíc náplň do propisky stojí 5 korun. Takže i ušetříme.

Textilní obaly na knihy/doklady 

Spousta lidí si kupuje plastové obaly na knihy, nebo plastové složky na doklady, očkovací průkazy a podobné věci. Proč si radši nekoupit krásný, látkový obal, který je navíc šetrnější k životnímu prostředí? Na www.fler.cz jich najdete nepřeberné množství.

To samé platí na svačiny. Proč každý den používat další mikrotenový sáček, když můžu opakovaně používat jeden bavlněný? Není to k zamyšlení?

 

Šetření papíru + jeho recyklace

Spousta lidí popíše papír z jedné strany, pak ho zmačká a vyhodí, ještě k tomu, do komunálního odpadu. Ale ta druhá strana se přitom dá využít například na poznámky. Nebo dětem na kreslení. 

V České republice již třídí 72%obyvatel, což je krásné číslo a jsme tak jedni z nejlepších v Evropě. Z recyklovaného papíru se vyrábí spousta věcí - napříkad propisky, nebo další bloky na psaní. Určitě recyklujte a to nejen papír. Nemáme zase tolik místa na odpadky, země už je v nich až pokrk. 

 Na kytky dešťovou vodu

Pokud máte tu možnost, využívejte na zalevání kytek dešťovou vodu a šetřete tu pitnou z kohoutku.

 Umývání kelímků od jogurtů

Spousta lidí stále vede debaty, zda kelímky od jogurtů, másel, tvarohů a podobně umývat. Zde je jasná odpověď: ANO. Protože když hodíte do žluté popelnice kelímek, ještě se zbytkem jogurtu, začnou se v kelímku šířit bakterie a vznikat plísně. Takový kelímek se už bohužel nedá recyklovat. Tak nebuďme líní a umývejme. 

 

Všechno dobré, co uděláme pro planetu, se nám vrátí.  

 Já se s vámi už dnes rozloučím. Napište mi vaše typy, co vy děláte pro planetu, ať se můžu inspirovat. Mějte se krásně, milujte přírodu, šetřete ji a nezapomeňte odebírat můj blog, ať vám další "Ekologicky každý den" neuteče!

 Fotky jsou z Krkonoš. Zajeďte si tam někdy a vykašlete se na všechny počítače, makeupy a auta, zkrátka jen tak choďte po loukách a buďte.

Komentáře

  1. Pěkný článek :) Sama nad tímto tématem často uvažuji a i plánuji článek ;) Můžu se zeptat na zdroj těch 72%, dost by mě to zajímalo, mně to v mém okolí přijde tedy mnohem menší číslo, děkuju!

    Infinite treasure

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda,když zanecháte komentář ♥

Oblíbené příspěvky